“We have a secret in our culture, and it’s not that birth is painful. It’s that women are strong.” – Laura Stavoe Harm

 

Waarom een bevallingscursus volgen?

Ouders die voor zichzelf en hun kind een fijne, kalme geboorte wensen hebben de verantwoordelijkheid om na te gaan wat dit precies voor hen betekend en vast te stellen op welke manier ze hun wensen kunnen vertalen naar prettige geboortevoorkeuren. Kennis opdoen, verkennen en onderzoeken zorgt tegelijkertijd voor goede communicatie tussen de ouders en zorgverlener, en natuurlijk ook bij het vinden van de juiste zorgverlener bij jou wensen. Tevens is het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen over je eigen lichaam en die van je kind. Van jongs af aan horen veel vrouwen van hun omgeving (denk bijvoorbeeld aan films) hoe vreselijk een bevalling wel niet is en wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Maar veel angst en complicaties kwam na de vroege midden eeuwen voort uit de omstandigheden waarin een vrouw moest bevallen zoals bijvoorbeeld de slechte hygiëne, verloren kennis, de Engelse ziekte, kraamkoorts en andere invloeden. Dit beïnvloedt onze gedachten over geboorte vandaag de dag nog op bewust en onbewust niveau en daarom is het zo belangrijk je goed voor te bereiden met positieve informatie over hoe een hele normale geboorte er uit kan zien - namelijk een mooie, zachte geboorte voor jou en je kindje

De vrouwen van vandaag hebben in Nederland gelukkig veel keuzes rondom hun bevalling.  Het systeem is standaard geschikt gemaakt voor een thuisbevalling maar je kan ook in een geboortecentrum of ziekenhuis bevallen. Waar je ook bevalt en wanneer, er is altijd een gekwalificeerde zorgverlener om jou op die plek te helpen. Ook is er veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat alle opties even veilig zijn. Dit maakt het zorgsysteem in Nederland zo uniek. Vrouwen in Nederland hebben alle kansen om die keuzes te onderzoeken, waarin de eerste belangrijkste keuze de selectie is van  een goede bevallingsvoorbereiding die hun helpt onderzoeken, verkennen en de juiste mensen en omgeving te vinden die voor hun 'goed' voelt. De HypnoBirthing® filosofie en het cursus programma geeft vrouwen de kans die keuzes te verkennen, en daardoor een stap dichterbij te komen in de geboorte die gewenst is. Vooral in de huidige tijd waar alles in een versnelling lijkt te gaan, is het fijn juist even die rust te vinden en stil te staan bij het nieuwe leven die in jou groeit. Een geboorte is een ervaring die je mee neemt voor de rest van je leven.

Er zijn nog steeds veel misverstanden en bakerpraatjes die niet langer geldig zijn maar wel jou keuzes of gevoel kunnen beïnvloeden. Het is dus juist belangrijk om de juiste informatie weer beschikbaar te stellen voor jezelf, en om door te geven aan je eigen kinderen, vrienden of familieleden.  

Tijdens de HypnoBirthing® cursus krijg je fijne informatie over het lichaam, affirmaties, baringshoudingen en zelfhypnose/ontspanning- ademhalingstechnieken maar krijg je ook een goed beeld hoe jou gemoedstoestand/geest in verbinding staat met hoe jou lichaam goed kan functioneren. Ook krijg je een hoop mooie inspirerende filmpjes te zien. Neem je verantwoordelijkheid om met de juiste kennis een mooie ervaring te creëren.

 

'If you don't know your options, you don't have any.' - D.Korte