"If you change the way you view birth, the way you birth will change.'

- Marie Mongan, grondlegster van Hypnobirthing

 

Wat is HypnoBirthing®?

HypnoBirthing® is een fijne zwangerschapscursus die je goed leert voor te bereiden op de bevalling. Het geeft met een uitgekiend programma de vrouw de kunst van bevallen terug op een manier die haar in staat stelt haar natuurlijke baringsinstincten aan te spreken en haar kind veilig en gemakkelijk ter wereld te brengen. 

Als een moeder fysiek en mentaal goed is voorbereid kan ze haar kind rustiger en vol vertrouwen, zonder angst op de wereld brengen, waar en hoe ze ook bevalt. De geboortepartner speelt ook een grote rol in deze praktische cursus zodat jullie samen voorbereid zijn op een mooie geboorte ervaring. Een goede voorbereiding voor de partner en de moeder kan enorm bijdragen aan de ervaring die jullie overhouden van de geboorte van jullie baby. De geboortepartner leert de moeder volledig te ondersteunen tijdens het geboorteproces. Elke vrouw weet intuïtief hoe ze een kind moet baren, maar om ook daadwerkelijk naar haar lichaam te durven en kunnen luisteren, daar help ik graag bij!

 

HypnoBirthing® is niet alleen een barings techniek maar ook een filosofie. Deze filosofie is mede gebaseerd op het boek ‘Childbirth without fear’ van Dr. Grantly Dick-Read. Bij HypnoBirthing® leer je namelijk dat, als angst en spanning en medische complicaties geen deel meer gaan uitmaken van het geboorteproces, ongemak helemaal geen onderdeel hoeft te zijn van een bevalling. 

 

“It is not only that we want to bring about an easy labor, without risking injury to the mother or the child; we must go further. We must understand that childbirth is fundamentally a spiritual, as well as a physical, achievement. . . The birth of a child is the ultimate perfection of human love.” – Dr. Grantly Dick-Read

 

Bij de HypnoBirthing cursus krijg je:

- 5 leuke lessen van ongeveer 2 a 2,5 uur. 

-het boek hypnobirthing the Mongan method werkboek digitaal 

-hypnobirthing mp3's

- app contact voor persoonlijke vragen tot 2 maanden na bevalling

-Indien nodig het grafisch vormgeven van je geboorteplan

-een mapje met werkbladen

-een boel vertrouwen in jezelf en het geboorteproces 

 

 

Wat zijn de voordelen en wat leer je zoal?

 

Ademhaling, ontspanning en Zelfhypnose technieken om je bevalling zo natuurlijk en comfortabel mogelijk te laten lopen

Je leert verschillende ademhaling technieken voor in verschillende fases tijdens het geboorteproces. Met deze diepe ademhaling adem en druk je het kindje ontspannen naar beneden in plaats van uitputtend te persen en leer je ook waarom dit zo belangrijk is. Tevens leer je ook technieken voor een diepe ontspanning. Je krijgt veel informatie over de werking van de baarmoeder spieren, het lichaam en hoe je daar optimaal mee mee kunt bewegen. De moeder heeft ook minder kans op hyperventilatie als gevolg van oppervlakkige ademhaling.

 

Je leert het Angst-Spanning-Pijn syndroom voor, tijdens en na de bevalling te doorbreken

Tijdens de cursus leer je hoe je gedachten, omgeving en (onderbewuste) angsten verbonden zijn met hoe het lichaam zijn werk doet.  Als iemand heel gespannen is of bang, betekend dat tegelijkertijd het aanspannen van de spieren, en daarmee dus ook de baarmoeder spieren en breng je minder zuurstofrijk bloed door je lichaam. Met de juiste ontspanning en vertrouwen kan je voelen hoe je lichaam eigenlijk zelf heel goed weet wat het moet doen. 

 

Massage technieken om endorfines aan te maken

Samen met je geboortepartner leer je hoe je oxytocine en endorfine in jouw lichaam kunt stimuleren,. Dit zijn natuurlijke pijnstillers waardoor je minder pijn kunt ervaren en het geboorteproces makkelijker verloopt.

 

Het helpt je om kalm en in controle te zijn, wat er ook om je heen gebeurd

Jullie krijgen veel tools die kunnen helpen in elke situatie een goede ervaring te krijgen. HypnoBirthing kan ook gebruikt worden bij een eventuele inleiding of keizersnede. Ook voor deze situaties heb je wensen en verschillende opties en zeker de kans op een mooie ervaring.

 

De Geboortepartner maakt deel uit van de geboorte en is niet alleen toeschouwer

De cursus is speciaal voor zwangeren met hun geboortepartner. Hierbij krijgen jullie samen goede oefeningen en tools waarbij de geboortepartner een grote rol speelt en veel meer betrokken is bij het geboorteproces. Zo kan hij of zij de zwangere vrouw optimaal ondersteunen.

 

Het stelt de moeder in staat om de natuurlijke impulsen van haar lichaam te volgen

Een gezond, ontspannen lichaam zorgt ervoor dat het lichaam goed zijn werk kan doen zoals het bedoeld is. Zo kun je goed de natuurlijke impulsen van het lichaam volgen en de baby diep naar beneden drukken/ademen op iedere golving(wee) tot het hoofdje zichtbaar is i.p.v. geforceerd persen. Dit vermindert ook de kans op beschadiging van de bekkenbodem. 

 

De speciale ademhaling en ontspanningstechnieken elimineert bijna volledig postnatale ongemakken

Tijdens de cursus leer je verschillende ontspanning oefeningen, visualisaties, massages en tools om je zo relax en stressvrij mogelijk te maken. Deze tools zijn voor iedere situatie in je leven te gebruiken. Vooral in de kraamtijd en borstvoedingsperiode. Maar ook bijvoorbeeld tijdens een keizersnede komen deze goed van pas

 

Belangrijke en mooie informatie over de periode na de geboorte

De HypnoBirthing cursus bevat ook veel zinvolle en mooie informatie voor NA de geboorte van je kind, want er gebeurd daarna nog zoveel meer dat in verbinding staat tussen  jou lichaam en je baby.

 

Een boel praktische informatie

 

www.vrouwenvanoer.nl  hypnobirthing zutphen
Vrouwen van oer HypnoBirthing cursus Zutphen

“The power and intensity of your contractions cannot be stronger than you, because it IS you.” 

 

Hoe zien de lessen eruit?

 

Les 1: De voorbereidingen

Welke invloed heeft onze omgeving op een geboorte. Wat is eigenlijk ons instinct? Wetenschappelijke inzichten over connectie tussen je brein/geest en hoe jou lichaam hierop reageert. Loslaten. Een positief beeld van de geboorte scheppen - Gedachtekracht.

 

Les 2: Verliefd op je baby; Ouderschap voor de geboorte; Voorbereiding van geest en lichaam

Je lichaam en geest voorbereiden op een succesvolle geboorte. Prenatale, pernitale en postnatale binding. Leren van speciale massage techniek waardoor het lichaam meer endorfine (lichaamseigen pijnstiller) gaat aanmaken. Verschillende oefeningen voor instant ontspanning, effectieve ademhalingen, fysieke oefeningen. Geboortevoorkeuren.

 

Les 3: Visualisaties en verdiepingsoefeningen

Je krijgt verschillende oefeningen waarmee je aan de slag kunt en zien welke voor jou het beste werkt.

Hoe beschrijf je jou geboortevoorkeuren en communiceer je jullie wensen met de juiste zorgverlener. Het loslaten van angsten en beperkende gedachten. Natuurlijke manieren om de baring op gang te brengen. Overige geboorte informatie.

 

Les 4: Het geboorteproces

Geboortekennis. Wat gebeurt er precies met je lichaam en met jouw baby. Hoe volg je jouw baringsinstinct? Hoe kan je met ontspanning, geboorteademhaling, houdingen e.d. jouw lichaam helpen. De rol en taken van de geboorte partner. Misvattingen over het geboorteproces. Oefeningen ter voorbereiding op de geboorte.

 

Les 5: De geboorte; de grote finale en binding

Baby's optimale geboortepositie en houdingen tijdens indaling en geboorte. 

Het geboorteproces en de geboorte van je baby. Zorgen voor een veilige en liefdevolle start. Binding met je baby. Je oerinstinct in het moederschap. Het vierde trimester. De eerste borstvoeding.

 

 Overig: Indien gewenst contact voor vragen of een terugkomdag met je cursusgroep na de bevalling.